دکتر محمد هادی صادقی
نایب رییس شورای هماهنگی انجمنهای پزشکان عمومی فارس
نایب رییس شورای هماهنگی نظام پزشکی فارس
پیرو تصمیمات اخیر وزارت محترم بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مورد تاسیس آزمایشگاههای تشخیص طبی توسط تعدادی از phdهای تکرشتهای علوم پایه پزشکی و آییننامه مذکور، شایسته است نکاتی چند از منظر منتخبان پزشکان عمومی مرور شود:
۱) عزیزان phd هم اکنون و با قوانین و آییننامههای موجود هم میتوانند با تاسیس آزمایشگاه، در حیطه اطلاعات و تحصیلات خود در خدمت جامعه باشند و بدینوسیله مردم را از دانش و توانایی ایشان بهرهمند نمایند.
۲) باوجود گستردگی رشتههای تحصیلی مرتبط با تشخیص طبی، نظیر انگلشناسی، میکروبشناسی، ویروسشناسی، قارچشناسی، بیوشیمی، خونشناسی، ژنتیک و… بر طبق آییننامه و قوانین جاری، سه نفر از این عزیزان با گرایشهای مختلف میتوانند یک آزمایشگاه جنرال تاسیس کنند؛ باوجودی که مثلاً هیچکدام از این عزیزان در سایر گرایشهای موجود، تحصیلاتی نداشته و مهمتر از آن در فیزیوپاتولوژی بیماریها هم هیچ تجربه و تحصیلاتی ندارند.
۳) «تحصیلات پزشکی» پایه آزمایشگاههای تشخیص طبی در استانداردهای جهانی است.
۴) بر فرض که بخواهیم پایه علوم پایه و سطح تاثیر این علوم را در آزمایشگاههای تشخیص طبی بالا ببریم، میتوان تخصص فعلی پاتولوژی را همانند بسیاری از کشورهای دنیا به دو شاخه ارتقا داد؛ یعنی از میان «پزشکان عمومی» (پیش شرط داشتن دکتری حرفهای پزشکی معتبر) و با «آزمون پذیرش دستیاری» دو شاخه تحصیلی را تعریف کرد: پاتولوژی کلینیکال و پاتولوژی سرجیکال. این حالت در بسیاری از کشورهای پیشرو، بهعنوان استاندارد آموزش تخصص آزمایشگاههای تشخیص طبی است.
۵) تعریف استادان و phdهای علوم پایه نسبت به پزشکان متخصص پاتولوژی تا اندازهای و آنهم فقط در قسمت پاتولوژی کلینیکال، مشابه تعریف بین استادان و phdهای ریاضی و فیزیک با متخصصان عمران است که اساساً دخالتی در ساخت یک ساختمان ندارند و در نظر نگرفتن این تعاریف، در حوزه سلامت که با انسان سروکار دارد و عدم توجه به پیشنیازهای طبابت و تشخیص طبی، امری خارج از اصول خواهد بود.
۶) عدم رعایت اصول تربیت متخصص این رشته در دهههای گذشته، به خاطر کمبودها و مشکلات خاص سالهای دفاع مقدس بوده که طبعاً نمیتوان در زمان فعلی به این تجربه استناد کرد.
۷) پزشکی پیشنیاز تشخیص طبی محسوب میشود اما یک ورودی انحصاری و بسته نیست و کمبودی از نظر اقبال این گروه به این رشته تخصصی هم وجود ندارد.
با توجه به توضیحات مختصر فوقالذکر، پیشنهاد میشود هیئت مدیره انجمن پزشکان عمومی موضوع بند چهار را در دستور بررسی قرار داده و با رعایت جوانب و لحاظ دیدگاههای کارشناسانه و رایزنی و مراجعه به جایگاههای قانونی، روال منطقی تربیت و آموزش پزشکی را در این بخش تقویت نموده و در توسعه آن سهیم باشد.
سلام
بدیهی است انجمن پزشکان عمومی کشور نسبت به اقدامات اخیر وزارت بهداشت موضع گیری رسمی نماید
و از ورود غیر پزشکان در بالین و تشخیص جلوگیری نماید