جلوگیری از نشت دارو، اصلاح پروتکل، بازنگری در نظارت و…
سایت انجمن پزشکان عمومی ایران: جلوگیری از نشت و توزیع غیرمجاز داروی متادون، اصلاح پروتکل درمان نگهدارنده با این دارو، ممنوعیت اشتغال مدیران وزارت بهداشت و دانشگاهها در مراکز درمان اعتیاد و بازنگری در روشهای پایش و نظارت از مهمترین درخواستهای شرکتکنندگان و تعهدات مسوولان حاضر در نشست «۱۵ سال با متادون» و تعهدات مدیران حاضر در این نشست بود.
در این نشست که با تیتر فرعی «نشست هماندیشی ارتقاء کیفیت مراکز سرپایی درمان سوءمصرف مواد مخدر» بهعنوان سومین نشست از مجموعه «نشستهای موضوعی نظام سلامت» انجمن پزشکان عمومی ایران روز چهارشنبه ۱۲ تیر در مرکز همایشهای رازی تهران برگزار شد، تدوین سازوکارهای جدید برای مراکز درمان اعتیاد، کارشناسی و اصلاح تعرفه درمان، تکذیب توزیع دارو در داروخانهها و اصلاح سامانه آیداتیس از دیگر مواردی بود که مورد تایید شرکتکنندگان در پنل گفتوگو قرار گرفت.
دکتر آذرخش مکری استادیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و از نویسندگان پروتکل درمان وابستگی به مواد افیونی با داروهای آگونیست، دکتر جمشید کرمانچی معاون مرکز مدیریت پیوند و امور بیماریهای وزارت بهداشت، دکتر حمید جمعهپور مدیر کل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر، دکتر فرید براتی سده رییس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، دکتر محمد جهانگیری معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی و دکتر عباس کامیابی رییس انجمن پزشکان عمومی ایران از حاضران این نشست بودند.
نخستین سخنران این نشست که با اجرای دکتر مسعود جوزی مدیر رسانه و ارتباطات انجمن پزشکان عمومی ایران برگزار شد، دکتر کامیابی بود که با برشمردن چالشهای درمان اعتیاد در کشور و موضوعات مبتلابه و مطالبات درمانگران اعتیاد، خواستار چارهاندیشی حاضران برای رفع این مشکلات شد.
پس از وی دکتر مکری که یکی از برترین اساتید و صاحبنظران دانش درمان اعتیاد در ایران بهشمار میرود، در سخنرانی خود با عنوان «عادتها و تغییر» به عادتهای مشکلساز و راههای رویارویی با آنها پرداخت و با تاکید بر نقش مراکز درمان اعتیاد در تغییر رفتارهای پرخطر مرتبط با مصرف مواد، خواستار افزایش گستره فعالیتهای این مراکز در دیگر حوزههای رفتاری شد.
ولی بخش اصلی نشست، پنل گفتوگو با پرسش درمانگران و پاسخ میهمانان شرکتکننده بود که گزارش مختصری از آن هفته گذشته بهنقل از ایسنا منتشر شد و فایلهای صوتی و تصویری آن نیز از امروز در سایت و کانال انجمن بارگذاری خواهد شد.
از نکات مهم این نشست، ارایه جمعبندی مواضع و تعهدات نمایندگان دستگاههای اجرایی توسط رییس انجمن پزشکان عمومی بود که با همدلی قابل توجه و تایید حاضران بهعنوان صورتجلسه این نشست به تصویب رسید:
۱. نظام توزیع داروی متادون بازنگری شود بهصورتی که امکان نشت و توزیع غیرمجاز فراهم نباشد.
۲. پروتکل درمان نگهدارنده با متادون اصلاح شود و نمایندگان درمانگران اعتیاد و انجمن پزشکان عمومی در نشستهای اصلاح آن حضور نظاممند داشته باشند.
۳. هرگونه حضور مدیران وزارت بهداشت و دانشگاهها و… در مراکز درمان اعتیاد (بهعنوان موسس، مسوول فنی و…) ممنوع خواهد بود و این ممنوعیت شامل مراکز فعلی هم خواهد شد.
۴. در روشهای پایش و نظارت، با تشکیل تیمهای جدید مطابق با پروتکل جدید و رویکرد جدید و غیرپلیسی بازنگری شود.
۵. با روشهای علمی و تشکیلاتی سازوکار جدیدی برای مراکز تدوین شود که انگیزه نشت متادون به بازار آزاد را به حداقل برساند. در تدوین این سازوکار یک ستاد مطالعاتی بهویژه با حضور دکتر آذرخش مکری شرکت داشته باشند.
۶. کارشناسی و اصلاح تعرفه بهطور جدی در شورایعالی بیمه مطرح و از سوی وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی و ستاد مبارزه با مواد مخدر پیگیری شود. (قیمت تمامشده و سود سرمایه و هزینه و استهلاک و… از طریق انجمن و سازمان نظام پزشکی محاسبه شود.) همزمان با همکاری سازمان بهزیستی برای تحت پوشش قرار دادن بیماران کمبضاعت چارهاندیشی شود.
۷. موضوع بازنگری در مرجع عرضه دارو به بیماران (توزیع دارو در داروخانهها) از دیدگاه حاضران نشست منتفی است و همکاران دغدغهای در این مورد نداشته باشند. پایلوتهای انجامشده صرفاً در مورد تعدد مراکز توزیع دارو برای مراکز است، نه بیماران.
۸. انجمن پزشکان عمومی با بازنگری در ترکیب و سازماندهی جدید کمیته درمانگران اعتیاد در این حوزه حضور فعالتری داشته باشد.
۹. موضوع اثربخشی داروها طی طرحهای تحقیقاتی از طریق وزارت بهداشت مورد بررسی قرار گیرد
۱۰. سامانه آیداتیس بر اساس گزارش تحلیل کاربردپذیری انجمن پزشکان عمومی، در جلسات کارشناسی بررسی و اصلاحات لازم انجام شود.
۱۱. موضوع ثبت هزینه و درآمد درمانگران اعتیاد برای اظهارنامه مالیاتی سال جدید از سوی سازمان نظام پزشکی اطلاعرسانی شود.