رییس انجمن پزشکان عمومی در گفت‌وگو با ایران پزشک: شکاف میان فعالان صنفی سلامت و وزارت بهداشت ترمیم شود


رییس انجمن پزشکان عمومی گفت: نقصی که در مدیریت نظام سلامت وجود دارد، شکاف بزرگ موجود بین انجمن‌ها و فعالان صنفی با مدیران وزارت بهداشت است که باید ترمیم شود.

احمد ولی پور درباره مشکلات پزشکان جوان و راه حل آن افزود: وقتی در مورد پزشکان جوان صحبت می‌کنیم، شامل پزشکان عمومی و متخصصی است که به تازگی فارغ‌التحصیل شده‌اند، پزشکان عمومی طرحی که عمده آن‌ها در حوزه پزشک خانواده روستایی مشغول خدمت هستند، پزشکان سرباز وظیفه، پزشکان شاغل در اورژانس‌ها و درمانگاه‌ها، دستیاران رشته‌های تخصصی، پزشکان طرح ضریب کا و پزشکان جوان متخصصی که هیأت علمی تمام وقت شده‌اند را شامل می‌شود. این افراد که در حال حاضر اکثریت جامعه پزشکی را هم شامل می‌شوند هر کدام مشکلات مختلف و مختص به خود را دارند که طی سال‌های گذشته حل نشده و این موضوع باعث بروز ایجاد موج مهاجرت پزشکان شده و متأسفانه مسئولان راه حلی برای این مشکلات در نظر نگرفتند و برنامه‌ای برای آن نداشتند.

وی ادامه داد: هم‌چنین بحث آزمون دستیاری و مشکلات آن‌ها نیز وجود دارد و متأسفانه هنوز در برگزاری یک آزمون سالم و با فرآیند شفاف موفق نیستیم و در این دوره اخیر هم با وجود درخواست‌های زیاد از وزارت بهداشت، پاسخ‌های تشریحی سؤال‌ها مورد اعتراض جهت رفع شبهات برای جامعه علمی و شرکت‌کنندگان در آزمون منتشر نشد.

اقبال پزشکان برای ورود به تخصص و رزیدنتی کم شده است
رییس انجمن پزشکان عمومی بیان کرد: در سال‌های گذشته، اقبال پزشکان عمومی برای ورود به حوزه تخصصی و رزیدنتی کمتر شده و وزارت بهداشت به جای حل مشکلات موجود دوره رزیدنتی، سیاست‌های اجباری در پیش گرفت که با وجود هشدارهای فعالان صنفی مبنی بر غلط بودن آن‌ها، این مسیر ادامه پیدا کرد و در حال حاضر شاهد دیدن نتایج آن هستیم. مشاهده کردیم که پذیرش مستقیم دستیار از دوره اینترنی که امیدوار بودند ورود به دوره رزیدنتی بیشتر شود، نیز فایده‌ای نداشت و در واقع منجر به حل مسأله کاهش ورود به دوره رزیدنتی نشد.

ماجرای اخذ تعهد از رزیدنت‌ها
وی اظهار کرد: بحث اخذ تعهدات نیز برای این بود که رزیدنت‌ها در طول دوره انصراف ندهند، اما تعهدات و وثیقه‌های سنگین باعث شد افراد به این فکر کنند که آیا ارزش دارد برای ورود به این مسیر با این وثیقه سنگین ریسک کنیم؟ امکان دارد شخص در طول دوره به هر دلیلی از انتخاب خود پشیمان شود و وقتی که فکر کند این انصراف چقدر هزینه خواهد داشت، خیلی سخت به آن مسیر قدم می‌گذارد و همین مسأله باعث شد خیلی از پزشکان از ابتدا و زمان ورود به دوره دستیاری منصرف شوند. چه بسا اگر تعهدات مانند سال‌های دور بود، شاید بسیاری از افراد با اطمینان و آرامش خاطر وارد دوره رزیدنتی می‌شدند و آمار ورودی‌ها بیشتر می‌شد.

از نظر فعالان صنفی استفاده شود
ولی‌پور گفت: باید از افراد دغدغه مند و فعال صنفی در حوزه سلامت استفاده کنیم و از نظرهای این افراد استفاده شود، زیرا نظر این افراد از کف جامعه حاصل می‌شود و در ارتباط مستقیم با مشکلات است. بر اساس شعارها و وعده‌هایی که رییس‌جمهوری دادند، باید با صاحبان فرآیندها مشورت شود. انجمن پزشکان عمومی نیز پیرو این سیاست دولت چهاردهم، طی نامه‌هایی خواستار تشکیل جلسه‌های ماهانه با مسئولان حوزه‌های مختلف وزارت بهداشت شده است.

مشکل تعرفه‌ها و سهمیه‌ها
رییس انجمن پزشکان عمومی اظهار کرد: بزرگترین مشکل حوزه سلامت، بحث تعرفه‌هاست که افرادی خارج از این حوزه وارد بحث تعرفه‌ها شدند و تعرفه‌گذاری از سازمان نظام پزشکی گرفته شد و تبعات آن را همه مشاهده می‌کنیم که در نهایت به ضرر سلامت مردم و درمان‌های القایی شده است. هم‌چنین در بحث افزایش ظرفیت‌های پذیرش دانشجو نیز افرادی طرح را پیش بردند که خارج از حوزه سلامت بودند و در نتیجه ظرفیت‌های پذیرش پزشکی بدون توجه به زیرساخت‌ها آن‌قدر زیاد شد که باعث افت شدید کیفیت آموزش پزشکی شده و موضوع دیگر بحث افزایش سهمیه‌های گوناگون است؛ به‌طوری که افراد با سهمیه‌های مختلف وارد رشته پزشکی شدند که رتبه‌های ۱۰۰ هزار و ۷۰ هزار داشتند. در بهترین دانشگاه کشور نیز حدود ۷۵ درصد دانشجویان با سهمیه وارد شده‌اند.

آیا هیچ پزشکان جوانی برای حضور در پست‌های مدیریتی توانمند نیست؟
رییس انجمن پزشکان عمومی گفت: حدود ۱۰۰ هزار پزشک جوان در کشور داریم، این سؤال پیش می‌آید که آیا هیچ فرد توانمندی در این قشر وجود ندارد که برای حل مشکلات نظام سلامت بتوان از نیروی جوانی، انگیزه و خلاقیت آن‌ها استفاده کرد؟
وی ادامه داد: همه باید به دستیابی راه‌حل‌های درست با استفاده از همه نیروهای توانمند برای حل مشکلات موجود فکر کنیم و در انجمن پزشکان عمومی تلاش می‌کنیم این ارتباط را ایجاد کنیم، اما تاکنون استقبال لازم را از سمت مسئولان جدید هم ندیدیم.

ولی‌پور بیان کرد: اگر درباره جوان‌گرایی و جلوگیری از مهاجرت صحبت می‌کنیم، باید راه‌حل نیز ارائه شود. ضعف همین شکاف‌ها است که امیدواریم با کمک فعالان رسانه‌‌ای و افراد فعال صنفی، جلسات ماهانه به همین شکل برگزار شود تا مشکلات موجود و راهکارها را دسته‌بندی کرده و به وزارت بهداشت منتقل کنیم.

(Visited 15 times, 1 visits today)

About golzar

Check Also

اولین کرسی آزاد اندیشی وزارت بهداشت با موضوع سلامت روان و بررسی پدیده خودکشی در کادر سلامت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *