درود و احترام بر شما
آرزومندم آرامش بر وجودتان مستولی شود و اندکی از رفتار و گفتار موهن خود خطاب به کسانی از جنس خودتان؛ که در دروس پایه و تئوری و عملی، حداقل در حوزه تزریقات جلدی و زیرجلدی و عضلانی و عمقی و وریدی، اگر از شما تجربه و بلدی بیشتر نداشته باشند، قطعاً آشنایی کمتر از شما با شیوههای تزریق و جراحیهای سطحی ندارند، دست بردارید.
همکاران عزیز دستیار و متخصص بیماریهای پوست، رشته پزشکی عمومی، یک رشته مادر است و به لحاظ علمی و قانونی، اگر دانشجوی رشته پزشکی با شیوه و حوزه تزریقات زیرجلدی (مثل فیلرها) و عضلانی (مثل بوتاکس) و داخل جلدی (مثل پیآرپی) ، در کنار تزریقات وریدی و همچنین شیوه جراحیهای سرپایی و انواع بخیه زدن (مانند پلاستیک، زیرجلدی، دور و نزدیک و ….) و روشهای درمان زخمها و موارد علمی مانند لایههای پوست و روشهای عملی لایهبرداری آشنا نباشد و از زیر و بم آنها آگاهی علمی و عملی کافی نداشته باشد، امکان فارغالتحصیلی ندارد و نشاید که نامش پزشک نهند.
اگر این موارد رایج و عملی دوره کارآموزی و کارورزی برای شما دستیاران و متخصصان محترم پوست، امری بسیار سخت و تخصصی محسوب میشود، تقریباً برای هر پزشک عمومی که سابقه فعالیت در اورژانس و آیسییو و سیسییو و طرح روستا و کشیکهای سنگین بیمارستانی داشته باشد، یک مهارت دم دستی و رایج است.
برای پزشک عمومی که در اورژانس بیمارستانهای دورافتاده در زمان طرح، تجربه گذاشتن لوله سینهای (Chest Tube) و مسیر ورید مرکزی زیر ترقوهای ( CVP Line) و گچگیری و درمان کتواسیدوز دیابتیک به تنهایی را دارد، اینگونه اعتراضات بلاوجه و بیپایه و خلاف اخلاق و خلاف قانون نسبت به مهارت و تجربهاش از سوی کسانی از جنس خود را نشانهای از میزان بالای مهارت خود میداند و با بزرگواری، بجای تقابل، همچون گذشته آنرا یک شوخی ناشی از ناآگاهی توهینکنندگان نسبت به میزان علم و مهارت خود تلقی میکند.
چرا که هر فرد آشنا با حقوق میتواند بهراحتی بیپایگی و غیرعلمی بودن اینگونه اعتراضات بلاوجه و بدور از وجاهت حقوقی را علاوه بر محاکم قضایی، در محافل علمی نیز ثابت نماید.
همکاران عزیز دستیار و متخصص پوست
بهتر است با واقعیات علمی و مبنای تربیت و آموزش علمی خود بیشتر آشنا شوید:
اولاً شما برای درمان بیماریهای پوست صعبالعلاج مردم (مانند پمفیگوس، لیکن پلان و …) آموزش میبینید و در سایر موارد هیچ ارجحیت و برتری بهجز بر مبنای مهارت و تجربه، بر دیگران ندارید.
ثانیاً انجام اعمالی مانند بوتاکس و مزوتراپی و فیلر و لیزر و کاشت مو نیاز به هیچ معلومات تخصصی علاوه بر آموزشهای دوره طب عمومی ندارد و کاملاً مبتنی بر علاقه و مهارت پزشک عمومی است و میتوانید از سایر کشورهای دنیا تحقیق کنید.
ثالثاً کوریکولوم، حداقل و کف آموزشهای پزشکی است و تجربه و مهارت، پس از فارغالتحصیلی بدست میآید و نفی و نادیده گرفتن تجربه و مهارت درست پزشکان عمومی، از سوی هرکس که باشد، با بدیهیات عقلی و علمی مغایر است، همانطور که ضرورتاً احترام به تجربه شما عزیزان نیز قابل انکار نیست.
رابعاً کمیسیون تعیین صلاحیتهای حرفهای پزشکی و حرف وابسته، یک تأسیس مستند به قانون و برای حل مشکلات بین رشتهای جامعه پزشکی است و با قهر و غیظ و دشنام و بیاحترامی قابل انحلال نیست.
خامساً مستند به قانون و تفاسیر حقوقی و قضایی، هر پزشکی بهشرط رعایت ضوابط علمی، مجاز به انجام اقدامات درمانی برای مراجعین است و این حق قانونی را هیچ انجمن علمی، با هر تعداد عضو معترض، نمیتواند نادیده بگیرد یا لغو کند.
سادساً چرا کسی از مداخله درمانی پزشکان عمومی نسبت به بیماریهای سخت جلدی و مزمن مقاوم به درمانهای معمول نگران نیست و فقط رگهای گردن برخی فقط در حوزه زیبایی متورم میشود؟
و در نهایت، مطابق قانون، هر پزشکی در مقابل عوارض و عواقب ناشی از اقدامات درمانی خود برای بیماران، مسئولیت مدنی دارد و همه میدانند عوارض اقدامات هر پزشکی، اعم از متخصص یا عمومی، فقط به خود او مربوط است و به هیچوجه آن عوارض را نمیتوان به سایر اعضا آن انجمن یا رشته پزشکی تعمیم داد.
بر این اساس، نگارنده برای دومین بار در طول سنوات گذشته تاکنون، رسماً به همکاران عزیز دستیار و متخصصان محترم بیماریهای پوست، عرض میکند که چنین رفتارهای توهینآمیز و شعارهای موهن علیه جامعه پزشکان عمومی، علاوه بر قانونشکنی ، مصداق نقض اصل چهلم قانون اساسی نیز هست و شایسته است اساتید محترم آن حوزه، توانمندی جامعه پزشکان عمومی را به رسمیت بشناسند و دانشجویان خود را توجیه بفرمایند.
تأکید موکد میشود قطعاً هیچکس با اقدامات افراد فاقد مهارت یا علم کافی در حوزه سلامت موافق نیست، اما توانمندی پزشکان عمومی را هیچ گروه دیگری نمیتواند تهدید یا تحدید کند.
دگر به صیدِ حرم تیغ برمکش، زنهار
وز آن که با دلِ ما کردهای پشیمان باش
تو شمعِ انجمنی، یکزبان و یکدل شو
خیال و کوشش پروانه بین و خندان باش
با تجدید احترام
شهرام شمس
پزشک و دانشآموخته حقوق و عضو هیأتمدیره انجمن پزشکان عمومی ایران
چهارم خرداد ۱۴۰۴