مصاحبه دکتر ولی‌پور، رییس انجمن، با روابط عمومی انجمن پزشکان عمومی ایران در واکنش به اظهارات رییس انجمن داروسازان


دکتر ولی‌پور، رییس انجمن پزشکان عمومی ایران در گفت‌وگو با روابط عمومی انجمن، در واکنش به سخنان اخیر رییس انجمن داروسازان ایران درباره تبدیل داروخانه‌ها به پایگاه‌های سلامت مردمی، اظهار داشت:

با احترام به جایگاه علمی و حرفه‌ای داروسازان کشور، باید تأکید کنم که توسعه خدمات سلامت و مراقبت‌های اولیه، مستلزم رعایت حدود حرفه‌ای و قوانین مصوب حوزه پزشکی است. اظهارات اخیر درباره نقش داروخانه‌ها در اجرای طرح‌های ملی خودمراقبتی، نظام ارجاع و پزشکی خانواده، در تعارض آشکار با آیین‌نامه‌های جاری و سیاست‌های کلان سلامت کشور است.»

وی افزود: «بر اساس آیین‌نامه تأسیس داروخانه‌ها، وظایف داروسازان محترم در حوزه مشاوره دارویی تعریف شده و توسعه آن به سایر خدمات مشاوره‌ای، ارزیابی بالینی، یا فعالیت‌های شبه‌پزشکی نه‌تنها خارج از شرح وظایف قانونی ایشان است، بلکه می‌تواند موجب تداخل حرفه‌ای و آسیب احتمالی به بیماران شود. داروسازان نقش ارزشمندی در مشاوره دارویی و پایش مصرف منطقی دارو دارند، اما جایگزین خدمات بالینی و مراقبتی پزشکان نیستند.

رییس انجمن پزشکان عمومی ایران ادامه داد:

طرح‌هایی مانند پزشکی خانواده و نظام ارجاع بر پایه حضور پزشک و تیم سلامت چندرشته‌ای طراحی شده‌اند. اضافه کردن داروخانه‌ها به عنوان پایگاه سلامت، بدون باز تعریف علمی و قانونی، موجب ایجاد ساختار موازی، تضعیف نظام ارجاع و سردرگمی مردم در مسیر دریافت خدمات خواهد شد.

او با اشاره به مکاتبات قبلی انجمن با وزارت بهداشت گفت:
«انجمن پزشکان عمومی ایران قبلاً در طی نامه‌های رسمی خود به وزارت بهداشت، نگرانی جدی خود را نیز از روند تدوین شناسنامه و استاندارد خدمات مشاوره در داروخانه اعلام کرده بود با اشاره به اینکه آن مستند نیز با حضور صرف کارشناسان داروسازی تهیه شده و فاقد دیدگاه جامع میان‌رشته‌ای است. همچنین، در بخش‌هایی از این استاندارد، تعاریفی مانند “خدمات مشاوره در داروخانه” به‌گونه‌ای مطرح شده که دایره فعالیت داروساز را از حوزه دارویی فراتر می‌برد و زمینه تداخل با خدمات پزشکی را فراهم می‌کند.»

وی تصریح کرد: در آن مستند حتی به استفاده از تجهیزات پزشکی مانند فشارسنج، دستگاه قند خون، ترمومتر و تراز اشاره شده است. این موضوع می‌تواند به انجام معاینات اولیه و شرح حال‌گیری منجر شود که اساساً در حیطه آموزشی و صلاحیت حرفه‌ای داروسازان قرار ندارد. هرگونه ترویج چنین اقداماتی، بدون نظارت بالینی پزشک، می‌تواند موجب بروز خطا و آسیب به بیماران شود.
ضمناً با توجیهاتی از جمله سهولت دسترسی مردم به خدمات سلامت برای تبدیل داروخانه به پایگاه سلامت می توان راه آسان تر یعنی طرح فروش داروها در مطب های پزشکی را برای جلوگیری از سرگردانی و اتلاف وقت بیماران در سطح شهر برای دریافت نسخه خود را مطرح و پیگیری نمود.

دکتر ولی‌پور در پایان گفت:
انجمن پزشکان عمومی ایران معتقد است نقش داروسازان باید در چارچوب وظایف دارویی و مشاوره‌ای تعریف‌شده تقویت شود، اما توسعه اختیارات درمانی یا بالینی بدون پشتوانه قانونی و آموزشی، نه‌تنها به نفع نظام سلامت نیست، بلکه موجب تداخل حرفه‌ای، سردرگمی بیماران و آسیب به اعتبار علمی همه صنوف پزشکی خواهد شد. پیشنهاد ما این است که هرگونه طرح جدید در حوزه سلامت، از مسیر سازمان نظام پزشکی و با مشارکت همه انجمن‌های علمی و گروه‌های حرفه‌ای بررسی و مطرح شود.

(Visited 3 times, 3 visits today)

About golzar

Check Also

پیگیرى اجراى نسخه ٢۵ برنامه پزشکان روستایى و نظام ارجاع توسط انجمن پزشکان عمومى اردبیل

دکتر منصور مهمان نواز رییس انجمن پزشکان عمومى اردبیل در طى نامه‌اى به دکتر صادقیه …