سایت انجمن پزشکان عمومی ایران: رییس انجمن پزشکان عمومی ایران با بیان اینکه با اجرای نظام ارجاع و پزشک خانواده بخشی از هویت و جایگاه طب عمومی بازآفرینی خواهد شد، گفت: «پیشنهادهای ما برای اصلاح در نظام پرداخت، بستهی خدمات، ضریب محرومیتها و نظام پایش برنامهی پزشک خانواده آماده است.»
دکتر عباس کامیابی همچنین با اعلام وضعیت «بحران هویت طب عمومی» در کشور، گفت: «طب عمومی سطح اول و پایهی سایر سطوح پزشکی است و در صورتی که خدشهای به آن وارد شود، هویت سایر سطوح هم خدشهدار خواهد شد.»
رییس انجمن پزشکان عمومی ایران که روز اول بهمن ۹۳ بهعنوان سخنران افتتاحیهی دومین همایش علمی جامع انجمن پزشکان عمومی ایران در مرکز همایشهای رازی سخن میگفت، در ابتدای سخنان خود با بیان تاریخچهای از این انجمن و یادی از انتخابات سرنوشتساز آن در ۲۳ تیر ۹۱، به نشست اخیر شورای هماهنگی انجمنهای پزشکان عمومی در کرمان و انتشار اولین بیانیهی جامع انجمن دربارهی سیاستگذاری حوزهی سلامت اشاره کرد و گفت: «در این بیانیه میثاق و آرمان ما پایبندی بر سوگند طبابت و مقدم داشتن سلامت عمومی بر آسایش و رفاه خویش و هدف اصلی ما استقرار نظام سطحبندی و ارجاع از طریق اصلاح و توسعهی برنامهی پزشک خانواده است. با این راهبرد، اهداف تبعی ما نیز بهدست خواهد آمد، زیرا از آنجا که پزشکان عمومی سطح اول و دروازهبان نظام سلامت هستند و باید در این برنامه مشارکت داشته باشند، مشکل اشتغالشان بهطرز صحیحی برطرف خواهد شد، اعتماد حاکمیت هم بهدست خواهد آمد و اعتبارات بخش سلامت پایدار خواهد شد.»
وی با بیان اینکه با اجرای نظام ارجاع و برنامهی پزشک خانواده بخشی از هویت و جایگاه طب عمومی بازآفرینی خواهد شد، این برنامه را در جهت سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری، برنامهی توسعه، عرف جهانی و راهبردهای تولیت نظام سلامت خواند و افزود: «پزشک خانوادهای که ما پیشنهاد میکنیم، دارای استانداردها و معیارهای قابل قبول از نظر علمی و شرایط بومی است و پیشنهادهای اصلاحی ما هم برای اصلاح در نظام پرداخت، بستهی خدمات، ضرایب محرومیتها و نظام پایش آن آماده است.»
دکتر کامیابی با استناد به آمار و ارقام موجود، جمعیت پزشکان عمومی کشور را بیش از ۷۰ هزار نفر اعلام کرد و از مسوولان حاضر در همایش خواست اطلاعات خود را برای تدوین «بانک جامع اطلاعات پزشکان عمومی کشور» در اختیار انجمن قرار دهند.
وی با اشاره به فعالیت گروههای متعدد پزشکان عمومی در گرایشهای مختلف از جمله حدود ۹ هزار پزشک خانوادهی شهری و روستایی، ۵ تا ۶ هزار درمانگر اعتیاد، ۲ هزار شاغل در زمینهی پوست و زیبایی، شاغلین طب کار، پزشکان وزارت بهداشت، تامین اجتماعی، انتقال خون و… و پزشکان شاغل در مطبهای خصوصی و با استناد به نتایج مطالعهی پراکندگی پزشکان عمومی کشور افزود: «بیشترین پراکندگی در بین گروههای پزشکی کشور را در بین پزشکان عمومی شاهد هستیم. سرنوشت دانشآموختگان پزشکی عمومی دقیقاً مشخص نیست و در مطالعات مختلف نرخ بیکاری آنان از ۱۲ تا ۱۵ درصد اعلام شده است و حدود ۷ تا ۱۰ درصد هم در مشاغل غیرمرتبط مشغولاند. در مطالعهای که در پزشکان عمومی یکی از شهرهای کرمان انجام شد و نمیتوان آن را به شهرهای دیگر تعمیم داد، ۹۴ درصد میزان مسخ شخصیت و ۵۴ درصد فقدان موفقیت فردی گزارش شد. البته این یک معضل جهانی است و سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۰۳ تاکید کرده است کلیهی کشورها برای پیشگیری از فرسودگی شغلی گروههای درمانگر اقدام کنند.»
دکتر کامیابی با اعلام وضعیت «بحران هویت طب عمومی» در کشور، توضیح داد: «در حال حاضر هویت و جایگاه طب عمومی در کشور ما تدوین شده نیست. اگر به این هویت خدشه وارد شود، پزشکان عمومی از نقش خود بازمیمانند و رفتارهایشان در حوزهی سلامت با آنچه از آنان انتظار میرود متفاوت خواهد بود.»
وی در ادامه گفت: «طب عمومی سطح اول و پایهای برای استواری سایر سطوح پزشکی است و در صورتی که خدشهای به آن وارد شود، قطعاً هویت سایر سطوح هم خدشهدار میشود و متخصصین نیز کاری غیر از آنچه باید، انجام خواهند داد.»
رییس انجمن پزشکان عمومی ایران با اشاره به نارضایتی پراکنده و غیرمنسجم پزشکان عمومی کشور گفت: «در سال گذشته دریافتی پزشکان خانواده افزایش یافته که پس از سالها بهنوعی جبران مافات است. برخی از پزشکان عمومی در رشتهی پوست و زیبایی کار میکنند که اخیراً گروهی از همکاران متخصص که بهنوعی شیفتگان تخصص خود هستند، برایشان مشکل ایجاد کردهاند. قراردادهایی که در سطح بیمارستانها و اورژانسهای خصوصی بسته میشود، شرمآور است و باید با همکاری وزارت کار، تلاش کرد نرخ کارشناسی انجمن پزشکان عمومی و نظام پزشکی تصویب شود. پزشکان شاغل در ستادهای اجرایی کشور هم با دریافتهای بسیار اندک بار سنگین اجرایی دانشگاهها، شبکهها و مراکز بهداشت را بر دوش میکشند.»
دکتر کامیابی در ادامه با تقدیر از ارتقای جایگاه سلامت در هیات دولت گفت: «رسیدن به این جایگاه حاصل سختکوشی و شجاعت وزیر و مسوولان وزارت بهداشت، همراهی و تدبیر هیات دولت و رییسجمهور و در نهایت تخصیص مناسب بودجه است. بههمین دلیل فرصتی مهیاست که پیشتر نبوده است. در این دوره مسوولان از طب عمومی حمایت کردهاند اما شاید ما برنامهای نداشتهایم و از این پس با برنامه در اختیار دوستان خواهیم بود. فقط سوالهایی دارم که در جلسات خصوصی جوابشان را گرفتهام ولی دوست دارم اینجا هم پاسخ داده شود: آیا ارادهی راسخ و عملی برای پیادهسازی صحیح و علمی برنامهی سطحبندی خدمات سلامت متناسب با اقتضائات بومی و سرمایههای انسانی موجود است یا نه؟ آیا دورنما مشخص است که ما امیدوار باشیم و باز هم صبر کنیم؟ آیا تنگناهایی که روزانه بر طب عمومی وارد میشود تا به آن ایدهآل برسیم، باید روز به روز افزایش پیدا کند یا کاهش خواهد داشت؟»
رییس انجمن پزشکان عمومی ایران در پایان با معرفی ارگانهای رسمی انجمن از جمله نشریهی سیمرغ و سایت انجمن به نشانی isgp.ir برای ایجاد ارتباط دوسویهی انجمن با همکاران، با اشاره به دو بیت از مولانا و سخنی از امام علی (ع) گفت: «پزشک عمومی امروزه در جایگاه خود قرار نگرفته و این بهدور از عدل است. ما بهدنبال جود مسوولان هم هستیم که یک درمان علامتی و موقتی برای جلوگیری از محدویتهای بیشتر طب عمومی است اما در درجهی نخست آنچه دنبال میکنیم عدل و جایگاه عادلانه برای پزشکان عمومی است.»
عدل چه بود: وضع اندر موضعش
ظلم چه بود: وضع در ناموقعش
عدل چه بود: آب ده اشجار را
ظلم چه بود: آب دادن خار را!
2 comments
Pingback: رییس انجمن پزشکان عمومی ایران: پیشنهادهای ما برای اصلاح برنامهی پزشک خانواده آماده است | انجمن پزشکان عمومی رشت
Pingback: گزارش تصویری افتتاحیه دومین همایش علمی جامع پزشکان عمومی | انجمن پزشکان عمومی ایران